Resumen
Grans plats per a trenta obres mestres de la pintura és una proposta cultural i culinária del xef Xavier Pellicer i del crític d´art i especialista Francesc Miralles. Com explica Miralles al próleg, els autors miren de reforçar ´les relacions entre l´art i la cuina, o sigui, entre els elements culturals més antagónics: el més imprescindible i el més prescindible´. El llibre parteix d´una selecció d´una trentena d´obres de la pintura de tots els temps feta per Francesc Miralles: Leonardo da Vinci, Ticiá, Rembrandt, Velázquez, Barceló, Dalí, Mir, Miró, Goya, Van Gogh, Clavé, Anglada Camarasa, Rubens, Tápies... Aquestes peces tenen com a protagonista el menjar o la taula, peró també n´hi ha que han estat escollides per la significació de l´obra o del pintor i que no tenen cap mena de relació amb la cuina. D´aquesta manera s´ha evitat la reiteració de natures mortes o banquets i, alhora, s´ha subratllat el repte que l´historiador de l´art ha plantejat al cuiner: quina recepta és capaç de provocar cada pintura. Les fotografies de Francesc Guillamet de les composicions plástiques que amb les seves receptes ens proposa Xavier Pellicer aconsegueixen sovint de contrapuntar cromáticament els quadres originals.<